logo

Permis auto expirat

De curând a trebuit să-mi preschimb permisul auto (expirase), aşa că am stat sa caut pe google paşii ce trebuiesc urmaţi pentru preschimbarea acestuia şi am zis să le împărtăşesc cu voi. Aflaţi şi taxele ce trebuiesc plătite pentru această procedură.

Mai jos aveţi paşii ce trebuiesc urmaţi pentru preschimbarea permisului auto:

  1. Obţineţi adeverinţa medicală de la medicul de familie care să ateste că nu suferiţi de nicio boală cronică (boli cardiovasculare, diabet zaharat, epilepsie şi altele) care v-ar putea lăsa definitiv fără permisul de conducere. Adeverinţa medicală se eliberează contra-cost (30 - 50 RON), aceasta fiind gratuită doar în cazul în care sunteţi elev sau student.
  2. Fişa medicală pentru permis auto poate fi obţinută rapid de la orice unitate medicală autorizată (lista unităţilor autorizate) din care să rezulte că titularul este apt, din punct de vedere medical, să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere. În cazul în care aveţi ochelari de vedere este recomandat să-i aveţi la voi. Taxa pentru emiterea fişei medicale poate varia de la o unitate medicală la alta (120 - 300 RON) şi este valabilă timp de 12 luni de la emitere.
  3. Programarea la ghişeul DRPCIV se face online la urmatoarea adresă: https://www.drpciv.ro/drpciv-booking/. Nu încercaţi să mergeţi la ghişeu fără programare deoarece o să staţi la nişte cozi uriaşe, în special acum, în plină pandemie de coronavirus. Reţineţi numărul ghişeului !
  4. Plata taxei pentru noul permis de conducere (89 RON). Se poate efectua prin: internet banking, virament bancar, mandat poştal sau numerar la sucursalele BCR (doar dacă sunteţi client al băncii).
  5. Întocmirea dosarului: actul de identitate (original + copie), permisul de conducere (în original), fişa medicală (original + copie), dovada plăţii permisului de conducere. Le gasiţi şi la următoarea adresă.
  6. Vizita la ghişeul DRPCIV la data şi ora programării trebuie să fie respectate cu stricteţe, altfel veţi sta la cozi. Va trebui să semnaţi cererea eliberării permisului de conducere, după care vi se va elibera dovada permisului de conducere, valabila pentru 15 zile. Permisul de conducere îl primiţi prin poştă în 2 - 5 zile lucrătoare, la adresa de domiciliu.

Un mic calcul al tuturor taxelor plătite de mine:

  • adeverinţă medicală - 40 RON
  • fişa medicală - 145 RON
  • taxă permis de conducere - 89 RON

👉 Total preschimbare permis auto: 274 RON