logo

Configurare ONT, GPON, FTTH de la RCS-RDS in modul bridge

Pentru cei care aveti abonamente la internet de la firma RCS-RDS de peste 300 mbps, mai mult ca sigur ati optat pentru fibra optica. Asta pentru ca, mai mult ca sigur v-au convins ei sa faceti acest pas, promitand ca este mai rapid, mai stabil, etc. Ideea este ca pana acum RCS-RDS platea curentul pe scara pentru echipamentele lor, iar acum il veti plati voi, si asta din cauza ca, pentru a transforma semnalul optic, cei de la RCS-RDS va vor oferi in custodie un ONT (O - optical, N - Network, T- terminal - defineste echipamentul final, instalat la locatia clientului si este folosit pentru a furniza servicii prin retea de fibra optica) pe care va trebui sa-l si alimentati.

Aceste ONT-uri (Huawei, ZTE) vin in general cu WIFI, insa acesta este de foarte proasta calitate, sau cel putin asa le-am prins eu. Pe langa asta, configurarea acestora este limitata de catre RCS-RDS din firmware. Din aceasta cauza, foarte multi clienti aleg sa-si foloseasca propriul router, insa daca ONT-ul nu este trecut in modul bridge, practic nu va veti putea folosi de configurarea router-ului dvs. (ex: port forwarding).

Portul de conectare in modul bridge al ONT-ului este portul 4, in acest port va trebui sa va conectati router-ul. In general acest port este deschis, dar in cazul in care este oprit, va trebui sa sunati la suport si sa le spuneti ca vreti sa activati acest port pentru a va folosi router-ul personal la capacitate maxima.

Mai jos aveti pasii ce trebuiesc urmati pentru o configurare corecta a celor doua echipamente:

  1. Configurati conexiunea la internet (PPPoE) in router-ul ce il detineti;
  2. Conectati routerul dvs. la ONT prin cablu.
  3. Scoate-ti fibra optica din ONT, dupa care tineti apasat butonul RESET pana cand reporneste (se sting beculetele);
  4. Dupa ce a repornit ONT-ul, veti vedea un beculet rosu in dreptul caruia scrie "LOS". Conectati fibra optica in ONT (in momentul in care ati introdus fibra optica in ONT, acesta isi va descarca automat configurarea de la RCS-RDS).
  5. Verificati conexiunea. Acum ar trebui sa aveti alocat un IP extern in WAN-ul router-ului dvs, in caz contrar, urmati pasul 6.
  6. Pentru pasul acesta, asigurati-va ca aveti cont pe digiromania.ro. Mergeti la pagina Serviciile mele, iar la sectiunea Digi Net Fiberlink selectati DNS Dinamic. Adaugati un subdomeniu si domeniu la alegere, dupa care salvati. In acest moment, practic ii obligati pe cei de la RCS-RDS sa va ofere un IP extern.